Help Support Ford Raptor Forum by donating:


GEN 2 Weird Sputtering/Ticking noise at mild acceleration

Discussion in 'Ford Raptor Problems and Questions Forum' started by Walker Mackinnon, Mar 1, 2020.

  1. FordTechOne

    FordTechOne FRF Addict

    Posts:
    1,846
    Likes Received:
    2,314
    Joined:
    Jul 29, 2019
    Location:
    Detroit
    Yes, I am a Ford Certified Technician. How long as the noise been occurring for? If its been ongoing for a while, it is entirely possible to damage an IWE to the point that it no longer engages (as smurfslayer mentioned). Generally that will result in a pull to one side under acceleration, unless both are failing to engage, at which point you effectively have no power transfer to the front wheels. An exhaust leak from a cracked manifold or loose flange bolt is also possible, just need the dealer to do their job and properly diagnose it.
     
  2. Sharkus29

    Sharkus29 Full Access Member

    Posts:
    259
    Likes Received:
    112
    Joined:
    May 9, 2014
    Location:
    Kickin it in Canada!
    It almost sounds like your waste gates on your turbos are chattering open
     
  3. Walker Mackinnon

    Walker Mackinnon Member

    Age:
    19
    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2018
    Location:
    Charlotte, NC
    i first noticed the noise on 2/17/2020. I dont have any pull to either side during acceleration. I am in college and havent been at home where my usual dealer is, and i go to school in Clemson, SC (mildly rural, the dealers are in Greenville over an hour away). But i am going back to Charlotte this Thursday night (2.5 hours of 75mph cruise control). I have an appointment with my usual dealer on friday morning for diagnosis. Will post an update.
     
  4. John Doe

    John Doe Member

    Posts:
    4
    Likes Received:
    2
    Joined:
    May 4, 2020
    Location:
    texas
    My truck is making a similar noise but it only does it in 2WD. If I put it in 4A the noise never appears. Does yours make the noise in 4A??/
     
  5. Walker Mackinnon

    Walker Mackinnon Member

    Age:
    19
    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 28, 2018
    Location:
    Charlotte, NC
    Mine still makes the noise in 4 wheel drive, but i did read that if the noise only happens in 2wd like yours, then it is probably bad IWE hubs. its been 2 months for me and the dealer still cant figure it out, its gotten to the point where i got them to agree with me that if anything worse comes out of this, its all under warranty and its on them.
     

Share This Page