transfer case ?!?!

Discussion in 'Ford Raptor Problems and Questions Forum' started by 2011_Ford_Raptor, Aug 15, 2016.

  1. 2011_Ford_Raptor

    2011_Ford_Raptor Member

    Posts:
    14
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Dec 16, 2015
    Well here is the problem.
    Driving the truck in 2wd everything works as it should. When you put it in 4wd hi or 4wd low it makes a LOUD popping/metal to metal noise when turning hard or very slightly. Im talking LOUD popping noise. When I disengage the 4wd the truck still wants to act like it's in 4wd as well. What is goin on here !?! Uhhhh

    Thanks fellas
     
  2. 98infinity

    98infinity Full Access Member

    Posts:
    354
    Likes Received:
    201
    Joined:
    Jul 12, 2013
    Might be iwe's or cv's
     
  3. 2011_Ford_Raptor

    2011_Ford_Raptor Member

    Posts:
    14
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Dec 16, 2015
    I thought cv's as well but was told by a mechanic it definitely wasn't my cv's. Iv heard of the iwe's but I don't know what that is. BTW thanks for your reply!
     
  4. raulsterXDozer

    raulsterXDozer Full Access Member

    Posts:
    360
    Likes Received:
    386
    Joined:
    Jul 7, 2015
    Location:
    Orange County, CA
  5. Sage

    Sage FRF Addict

    Posts:
    1,112
    Likes Received:
    1,006
    Joined:
    Apr 30, 2012
    Location:
    WA, dry side
    A little more information is needed:

    High or low range or no difference?
    Speed when shifting?
    Sitting still?
    Under power, hard power, no power, light power when shifting?
     
  6. 2014RubyRed

    2014RubyRed FRF Addict

    Age:
    51
    Posts:
    8,852
    Likes Received:
    6,905
    Joined:
    Jan 11, 2015
    Location:
    Galesburg, IL
    If it's the IWE's and has been happening for a while, you most likely have a vacuum leak. Get that fixed first (may be a line or the vacuum pump or both). Once that is done, do yourself a favor and change both hubs. Historically, if the IWE's have been popping for a while then the hubs are junk too. Putting new IWE's in with used-up hubs will just recreate the issue soon.

    Good luck!!!
     
  7. EricM

    EricM FRF Addict

    Posts:
    1,037
    Likes Received:
    636
    Joined:
    May 11, 2016
    Location:
    Cincinnati, OH
    These trucks have vacuum pumps?
     

Share This Page