Speed sensor replacement questions

Discussion in 'Ford Raptor Problems and Questions Forum' started by ngc414, Nov 30, 2015.

  1. ngc414

    ngc414 Member

    Posts:
    2
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 20, 2013
    My speedo was going out intermittently causing the transmission to shift irrationally and stay stuck in first gear.
    After some research I decided to replace the speed sensor on the rear differential.
    The only sensor I see on the rear diff has on bolt holding it and connects in the side of the diff.
    I went to pull it out and felt resistance. It appears there are 2 wires that went into the sensor and the broke when I pulled it off.
    So I removed the cover and see that the two wires go into side of the gears.
    The sensor I was given from the parts store does not have any wires.
    I will post some pictures if anyone can lead me to the correct part number and way to fix this. It appears at this point I will need to remove the gears from the differential.
     
  2. cups

    cups FRF Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    1,489
    Likes Received:
    672
    Joined:
    Feb 27, 2011
    Location:
    Fair Oaks, CA U.S.S.A.
    I just went thru this. The dealership did the work. I believe the speed sensor is in the Trans. They dropped the transmission and replace a wire harness. I believe it had 3 separate pieces of which the speed sensor was one.

    Not being very knowledgable on such things, but sounds like you tearing into the rear end locker.
     
  3. ngc414

    ngc414 Member

    Posts:
    2
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 20, 2013
    Thanks for the response.. All the info I have found shows the speed sensor in the rear end. I disconnected it and started the truck and drove it up the driveway and the speedo did not work which lead me to believe that it was linked to the speedo. I could be wrong. At this point it looks like I need to pull the rear end gears out either way


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    cups likes this.
  4. kelevra

    kelevra Member

    Posts:
    10
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Dec 8, 2015
    Location:
    Fort Saskatchewan AB, Canada
    What year is your truck? The 2010 I have on the hoist has 4 wheel speed sensors and the wires going into the diff are for the electric locker. It sounds like one of your wheel speed sensors is giving up the ghost. If you have access to some form of scanner that lets you monitor your ABS system, you should be able to pinpoint which one.


    QUOTE=ngc414;932012]Thanks for the response.. All the info I have found shows the speed sensor in the rear end. I disconnected it and started the truck and drove it up the driveway and the speedo did not work which lead me to believe that it was linked to the speedo. I could be wrong. At this point it looks like I need to pull the rear end gears out either way


    Sent from my iPhone using Tapatalk[/QUOTE]
     

Share This Page