Help Support Ford Raptor Forum by donating:


GEN 1 Front Camera won't enable

Discussion in 'Ford Raptor Problems and Questions Forum' started by Bioxide02, Apr 12, 2017.

  1. Bioxide02

    Bioxide02 Member

    Posts:
    9
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 5, 2017
    Location:
    Oregon
    I have a 2013 Raptor and the front camera will not stay enabled.

    When I go into the truck apps and push to enable the camera it appears to enable then about 3-5 seconds later it defaults to disabled.

    Any ideas?

    I have also tried being in 4Low before enabling the camera without any success (also attempted the Offroad mode + Locked rear too).
     
  2. Dane

    Dane FRF Addict

    Age:
    42
    Posts:
    2,049
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Sep 20, 2011
    Location:
    Littleton, CO
    What speed? It does shut off over like 15mph or something or if you aren't in drive.
     
  3. billj214

    billj214 Member

    Posts:
    49
    Likes Received:
    39
    Joined:
    Dec 8, 2016
    Location:
    Chandler, AZ
    Sequence = pull rear locker, off-road mode, then enable in 4x4 setting, put truck in drive. Should work.

    Sent from my SPH-L720T using Tapatalk
     
  4. Bioxide02

    Bioxide02 Member

    Posts:
    9
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 5, 2017
    Location:
    Oregon
    0mph - the front camera doesn't stay in the "enabled" mode - it just flips to disabled for no reason/automatically?

    When you enable the front camera on your truck does it stay enabled even if you are in 2WD?

    ---------- Post added at 04:35 PM ---------- Previous post was at 04:30 PM ----------

    I have tried doing the above steps before enabling the front camera and it still turns off/disables in the camera app on its own.

    I have driven other Raptors and have no problem making the front camera work on them.. but for whatever reason my front camera will not stay enabled.
     
  5. Dane

    Dane FRF Addict

    Age:
    42
    Posts:
    2,049
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Sep 20, 2011
    Location:
    Littleton, CO
    Mine will stay on in 2WD if I have off-road mode and the rear locker engaged.
     
  6. Bioxide02

    Bioxide02 Member

    Posts:
    9
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 5, 2017
    Location:
    Oregon
    What happens if you enable the front camera without being in off-road mode and rear locked engaged? Does the front camera still show as being enabled/on or does it disable right away within the dashboard menu.
     
  7. Leonidas

    Leonidas Full Access Member

    Posts:
    22
    Likes Received:
    16
    Joined:
    Apr 14, 2017
    I have to be in off-road and 4low for it to work. If I go back to 2hi with it on it disables
     
  8. Dane

    Dane FRF Addict

    Age:
    42
    Posts:
    2,049
    Likes Received:
    629
    Joined:
    Sep 20, 2011
    Location:
    Littleton, CO
    I think it tells me on screen I have to do that stuff to enable it. I'll see exactly, it displays instructions, but actually IS enabled if I recall. What I mean by that is that if I THEN put it in off-road/locker the camera will flip on without me having to tell it to try again.
     
  9. AndysLog

    AndysLog FRF Addict

    Posts:
    1,124
    Likes Received:
    516
    Joined:
    Jan 12, 2017
    Location:
    Moro IL
    im pretty sure mine lets me enable with diff lock and offroad mode on under 15mph.
     
  10. Bioxide02

    Bioxide02 Member

    Posts:
    9
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 5, 2017
    Location:
    Oregon
    Thanks for checking.. my assumption is that the camera should stay enabled on the cluster if you enable it and will show up on the nav screen after you put it into off-road/locker mode.

    Mine won't stay enabled/turn on in the cluster for some odd reason..I wonder if there is a fuse for the front camera that could be blown or something.
     

Share This Page