Drive Control Malfunction, Service Required

Johnkn

FRF Addict
Joined
Nov 29, 2018
Posts
1,089
Reaction score
703
Location
LaPlata, MD
My 2019 developed this error ~6 Weeks ago. Initially it was intermittent, I would get the error upon startup, I would hit “ok” and a few restarts later it would clear and I could again select different drive modes. It has become more and more consistent lately to the point where it’s been a solid failure for 2-3 weeks. Also when failing, I hear slight banging noises that I thought were sway bar end links however I could really never isolate the location of the noise. Took it to the dealer today, they stated they ordered a module and had me pick the truck up until the part arrives ~ next week. When I drove it home, there was no error present, I could again select Sport mode, and it appears that the noise I thought was the end links was gone, so I assume that noise was the shocks (??).

I’m not certain which ‘module’ they’ve ordered.. ?

More to come.

Thanks
 
Last edited:

Johnkn

FRF Addict
Joined
Nov 29, 2018
Posts
1,089
Reaction score
703
Location
LaPlata, MD
Returned truck to dealer today for 3rd time after ordering, and reordering parts. Error message on screen is now gone and I can again toggle to different drive modes.

It appears to me the dealer 1) replaced the Gateway Module and 2) replaced a Damper Solenoid w/ wiring, correct?

Which shock was it? What were the failing/passing PPT AL codes and failing/passing PPT D codes?

As always, thanks
John

You must be registered for see images
 

Johnkn

FRF Addict
Joined
Nov 29, 2018
Posts
1,089
Reaction score
703
Location
LaPlata, MD
I see C110C13 is front left shock solenoid open...

It’s curious that there were (2) failures reported, the Gateway module and the shock solenoid. ??
 
Last edited:

FordTechOne

FRF Addict
Joined
Jul 29, 2019
Posts
2,770
Reaction score
4,456
Location
Detroit
I find it strange that the network was found to be down on the initial diagnosis; that fault would have resulted in multiple warning messages and symptoms, not just a drive control malfunction.

Regardless, the root cause appears to have been the LF shock solenoid as you mentioned.
 

Johnkn

FRF Addict
Joined
Nov 29, 2018
Posts
1,089
Reaction score
703
Location
LaPlata, MD
Thank you very much. The concern began as intermittent then became solid. On the first dealer visit the dealer stated they ordered a “module”. When I brought the truck home the error on the cluster was gone but quickly returned.

When I returned to have it installed, they called me shortly after and stated they ordered another module. When I asked, they said it was the Gateway module. I brought the truck home and again the error was gone for a week, but then returned.

Now they state they replaced the Gateway module and the shock solenoid and wiring, and had the truck back to me 2 hours after I dropped it off. It’s a small dealership owned by a larger dealer 10 miles away. It’s also odd that they apparently had a front shock solenoid for a 2019 Raptor in stock...

I’ll see if the problem comes back.

Take care and thanks again.....
 
Top