Help Support Ford Raptor Forum by donating:


Diesel sound on cold start?

Discussion in 'Ford Raptor Problems and Questions Forum' started by RaptorsOfLCF, Aug 19, 2020.

  1. RaptorsOfLCF

    RaptorsOfLCF Member

    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Aug 19, 2020
    Location:
    91011
    Lately, my 2018 Raptor has been making a terrible, diesel-like rod knock sound on the first startup of the day. I've taken it in to the dealer a 2nd time, as they "couldn't replicate it". I took a video and showed it to the Service Agent, so hopefully they'll take it seriously. Has anyone else experienced this?
     
  2. GordoJay

    GordoJay Full Access Member

    Posts:
    871
    Likes Received:
    850
    Joined:
    Feb 8, 2020
    Location:
    Colorado
    Search for "cam phaser"
     
  3. CoronaRaptor

    CoronaRaptor FRF Addict

    Posts:
    15,367
    Likes Received:
    4,289
    Joined:
    Dec 17, 2012
    Location:
    CANADA
    Your dealer needs to start your engine after it has sat overnight and is cold, they are mostly idiots as somebody will drive it into the bay for the tech and then he goes to start it and goes " couldnt find the problem" TELL THEM WHAT TO DO, as if they don't know the problem, its well known by now.
     
  4. FordTechOne

    FordTechOne FRF Addict

    Posts:
    1,639
    Likes Received:
    2,010
    Joined:
    Jul 29, 2019
    Location:
    Detroit
    There is a TSB for the issue, number is 20-2191.
     
  5. magaraptor

    magaraptor Full Access Member

    Age:
    49
    Posts:
    82
    Likes Received:
    23
    Joined:
    Jun 28, 2018
    Location:
    beckley,wv
    I got to have mine done for the second time what is that TSB number
     
  6. Billybob454ss

    Billybob454ss Member

    Posts:
    22
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 23, 2017
    Location:
    Long Island
    i have a 2018 just turned 30,000 miles ive been hearing the same noise ...sounds like marbles in the engine
     
  7. micreorge

    micreorge Member

    Posts:
    6
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jun 25, 2019
    Location:
    AZ
    Yup. Can phasers and the like. Mine did the exact same thing. They kept fooling around not finding it and it wasn’t until I left it overnight and told them it’s only on a cold first start that they were able to replicate it. Hopefully yours is still under warranty, mine happened at like 35k!
     
  8. RotorHead695

    RotorHead695 Full Access Member

    Posts:
    203
    Likes Received:
    122
    Joined:
    Mar 25, 2019
    Location:
    Molalla, OR
    You did right by showing them a video. As others have said they will need to keep it overnight to successfully diagnose. Mine took 2 days to repair once parts were in. At least you will get the updated parts...mine got the old ones, so I expect it to return.
     
  9. FordTechOne

    FordTechOne FRF Addict

    Posts:
    1,639
    Likes Received:
    2,010
    Joined:
    Jul 29, 2019
    Location:
    Detroit
     

Share This Page