Help Support Ford Raptor Forum by donating:


Dealership Can’t Duplicate The Problem

Discussion in 'Ford Raptor Problems and Questions Forum' started by Spider, Jul 10, 2019.

  1. Spider

    Spider Member

    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    East Texas
    I have a 2014 SCREW. It has 180,000 miles and no problems until recently. I’m driving down Interstate at 75 mph. The Cruise Control is set. Suddenly the cruise disengages, speed drops, speedometer goes to 0 mph. A wrench is displayed momentarily in the DIC. I cost to the shoulder and stop. The vehicle continued to run. The Airbag light was illuminated and the Odometer and trip mileages were all dashes. I turned the vehicle off, waited a few seconds and restarted the vehicle. The mileages returned. The airbag light was off and no check engine light was displayed. Everything was back to normal. This has happened two times in 150 miles. I took it to the dealership and they cannot recreate the problem. Does anyone have any experience with this type of situation?
     
  2. wheelman55

    wheelman55 Full Access Member

    Posts:
    466
    Likes Received:
    143
    Joined:
    Feb 4, 2016
    Location:
    Big Bend or MN
    Have you checked the codes?
     
  3. Dane

    Dane FRF Addict

    Age:
    41
    Posts:
    1,781
    Likes Received:
    512
    Joined:
    Sep 20, 2011
    Location:
    Littleton, CO
    Antho likes this.
  4. Spider

    Spider Member

    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    East Texas
    I will look at the links you shared. It’s back at the dealership now. When I took it in after the first episode they found no codes. Thnx for the input
     
  5. The Car Stereo Company

    The Car Stereo Company aka nosbusa Supporting Vendor

    Age:
    41
    Posts:
    25,050
    Likes Received:
    8,418
    Joined:
    Jul 8, 2012
    Location:
    here, on frf
    yep. transmission related. did your truck downshift to 5th when this happened?
     
  6. Spider

    Spider Member

    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    East Texas
    The first time it happened, my wife was driving it and it kinda freaked her out but, she said it felt like the breaks applied when it happened. I’m thinking now after hearing all of this that maybe it did downshift on her. When it happened to me today it did not. I just coasted to the shoulder and came to a stop. I stopped and the truck was running all dashes instead of miles and the Airbag light was on.
    Thanx for the reply
     
  7. The Car Stereo Company

    The Car Stereo Company aka nosbusa Supporting Vendor

    Age:
    41
    Posts:
    25,050
    Likes Received:
    8,418
    Joined:
    Jul 8, 2012
    Location:
    here, on frf
    mine would stay between 3rd and 5th. if i was in 6th it would downshift to 5th. when i came to a stop it eventually down shift to 3rd but no lower. and if it happened around town, i would be in 5th gear at a stop light. it was very slow going..... sometimes it would clunk back into the right gear and be ok, but most times i would have to shut off the truck to reset. and a lot of times would have to try it 3 or 4 times for it to finally work right
     
  8. Spider

    Spider Member

    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    East Texas
    Hmm, that sucks
    I turned mine off then on and it was fine. Didn’t do any of the gear shifting stuff to me. Maybe my wife. I just hope it threw some sort of code so they can figure it out at the dealership. I’m just about to sell the truck
     
  9. Ricoman

    Ricoman Full Access Member

    Posts:
    419
    Likes Received:
    239
    Joined:
    Feb 23, 2019
    Location:
    WASHINGTON STATE
    In answer to your question...YES...its happened to me,BUT..in the opposite direction...my speed INCREASED....and sorry to say,I cant tell you what showed on the dash...was too freaked getting it stopped to look..LOL..
    Had my cruise set at around 70,got off highway to,of course gas it up.....I didnt shut the cruise off,but it disengaged as it should and I pull into the station and all of a sudden the truck is accelerating right before I pull up to pumps...Jammed on brakes,left a little rubber,and sure everyone thought I was showing off my "baby"..LOL... This happened a few weeks ago and to be honest,have NOT tried to duplicate it YET....gotta try it in a field and not when pulling up to gas pumps...!
     
  10. Spider

    Spider Member

    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    East Texas
    That’s Crazy
    Least you didn’t run through the front Of the station.
     

Share This Page