Air Conditioning - not working

Disclaimer: Links on this page pointing to Amazon, eBay and other sites may include affiliate code. If you click them and make a purchase, we may earn a small commission.

FordTechOne

FRF Supporting Member
Supporting Member
Joined
Jul 29, 2019
Posts
6,555
Reaction score
12,822
Location
Detroit
i have an appointment with dealer in two weeks and I was going to have them repair based on tsb. Sucks to hear that’s not the fix. I thought the TSB included replacing the temp sensor and a lot of people reported back saying the TSB resolved their issue?
It fixed the issue for some people who had a biased or incorrectly mounted evaporator temperature sensor, but apparently there’s more than one factor contributing to the freeze up condition.
 

Dubbs88

Member
Joined
May 19, 2022
Posts
19
Reaction score
4
Location
Virginia
It fixed the issue for some people who had a biased or incorrectly mounted evaporator temperature sensor, but apparently there’s more than one factor contributing to the freeze up condition.
Thanks. Given weather is cooling off some and I won’t be using ac for much longer this year, I may hold off and see if any new info/TSB come out over the winter. Would hate to have my dash ripped out for nothing. Unfortunately I still have to keep dealer appointment to get bad shock replaced . SMH
 

PTYHRD

Full Access Member
Joined
Apr 11, 2014
Posts
411
Reaction score
295
Location
Arlington
Happened to me. Evap freeze over. Turn off the AC and keep fan on high. After 5-10 min you’ll feel the air coming out full speed again. Wait a little bit then cut the AC back on and it should work fine.

If you start out in morning and run on low fan speed i think ice builds blocking airflow . Turning compressor off will allow it to melt .
This seemed to work.

Issue just happened to me on a 6 hr trip with my dog in the truck
 

thatJeepguy

FRF Addict
Joined
Nov 28, 2021
Posts
2,273
Reaction score
3,320
Location
GA
Sorry to do a necro thread- however,
Ac on high (7) its 100 ambient . Only around 47-52 out of the vents and will not get cold. Low side was 35-40 so i dont see and issue there (didnt bother hooking the high side) the radiator fans are running full blast. Is the evaporator frozen or is something else wrong? Cabin filter was replaced a year ago with active charcoal . Please advise
 

greatone99

Full Access Member
Joined
Aug 2, 2019
Posts
675
Reaction score
288
Location
ma
Sorry to do a necro thread- however,
Ac on high (7) its 100 ambient . Only around 47-52 out of the vents and will not get cold. Low side was 35-40 so i dont see and issue there (didnt bother hooking the high side) the radiator fans are running full blast. Is the evaporator frozen or is something else wrong? Cabin filter was replaced a year ago with active charcoal . Please advise
47-50 should be plenty cold ,thats 50 degree delta .
 

thatJeepguy

FRF Addict
Joined
Nov 28, 2021
Posts
2,273
Reaction score
3,320
Location
GA
47-50 should be plenty cold ,thats 50 degree delta .
It was not , over the course of an hour drive the temp should continue to drop as the heat load is evacuated out of the vehicle. It was fine on the drive to the location. Temps were 41 on the vent on a similar ambient. Something definitely happened on the drive home. Even the metal part of the hose on the low side didnt feel that cold.
 

greatone99

Full Access Member
Joined
Aug 2, 2019
Posts
675
Reaction score
288
Location
ma
It was not , over the course of an hour drive the temp should continue to drop as the heat load is evacuated out of the vehicle. It was fine on the drive to the location. Temps were 41 on the vent on a similar ambient. Something definitely happened on the drive home. Even the metal part of the hose on the low side didnt feel that cold.
if the suction is not cold and compressor is running thats low freon ,if its 134a the low side should be about 45-50 psi with a 90 degree day
 

thatJeepguy

FRF Addict
Joined
Nov 28, 2021
Posts
2,273
Reaction score
3,320
Location
GA
if the suction is not cold and compressor is running thats low freon ,if its 134a the low side should be about 45-50 psi with a 90 degree day
Yea I'm thinking its low. Today its somewhat normal. But its only 80 out. 39-42 out the vents and the fans arent racing.
 

thatJeepguy

FRF Addict
Joined
Nov 28, 2021
Posts
2,273
Reaction score
3,320
Location
GA
Spoke too soon… its struggling to cool the cabin again. Looks like dealership this week. Hopefully its a component failure lol . Not looking forward to spending 200 on 1234a.

Ambient temp reading on 8” display is super slow to update.
 
Last edited:

MDJAK

FRF Addict
Joined
Feb 23, 2019
Posts
4,807
Reaction score
6,782
Location
NY
This is obviously not a help and slightly OT, I just rented a Ford Edge in Florida. The AC was like a freezer. Unbelievable how they can get it right in some models and not in others.
 
Top