Go Back   FORD RAPTOR FORUM - Ford SVT Raptor Forums - Ford Raptor > GEN 1 (2010-2014) Ford SVT Raptor Forums > Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1]
Become a Supporting Member         Become a Supporting Vendor

Register to remove these ads.


Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1]

DEAD BATTERY and TRANSMISSION, AUTO START*WARNING*


This is a discussion on DEAD BATTERY and TRANSMISSION, AUTO START*WARNING* within the Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1] forums, part of the GEN 1 (2010-2014) Ford SVT Raptor Forums category!
...


User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2014, 07:37 PM   #1 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Mar 2014
Location: Lafayette, LA
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default DEAD BATTERY and TRANSMISSION, AUTO START*WARNING*
Guys & Gals…had a dead battery this morning because I left the running lights on overnight while my New 2014 SE Black Raptor was parked in a closed garage (I know..duh). The battery was completely dead and when I went to start the truck nothing as is normal with a completely dead battery. I pulled out a battery charger that I have used many times before and it would not work on the truck battery and showed a fault. The fault indicated that the connected battery had a voltage that was “too low” to accept a charge. I have used this charger before and knew that I could let it run for a few seconds, fault out then repeat several times to get the battery back where it would accept a charge. It worked and I was able to start the truck. I disconnected the charger, closed the hood and got into the running vehicle. I put the Raptor into reverse and the truck lurched backwards unlike the normal and slow reverse speed I am used to. I backed out the driveway and put the vehicle into drive and nothing happened. I put the vehicle into park and back to drive and gave it a little more gas and started moving but the truck felt weird. I discovered that my truck was transmission locked into 5th gear and would not move. I tried manual shifting while in drive, manual shifting while in manual. I stopped, started but truck would not unlock from 5th gear. When I tried the manual approach, the 5th gear light would flash and go back to solid. I drove in 5th gear the whole way to my office, about 11 miles to let the battery charge so I could try and restart. I then shut down the truck, restarted several times, took out key, repeat to make sure I had reset any electrical issues and drove the truck around. This worked and the truck transmission returned to normal. I drove the truck on a sales call with everything working normal (About 30 miles) and parked. When I returned to the truck and tried auto start, the truck acted like the battery was dead again. I got in the truck expecting a dead battery but the truck cranked like normal. I drove back to office, stopped truck, tried auto start, started working again and has been since. WTF? I know the modern vehicles are tied into the electrical system but WTF? Good news, I got LIVE TV playing on my nav screen today! (Another Thread)






__________________
2014 Raptor SuperCrew | Tuxedo SE | Nathan Air Chime K5LA's Train Horn |
Focal FPS 4160 4 Ch. Amp| Focal FPS 1500| Focal FPS 1500 Sub-Woofer Amp|
Mosconi 6-8 DSP|(4) Focal K2 Power 165 KRXS| Alpine SWR-T10 Subwoofer|
ReTrax Pro| Bed Rug| Huper Optik 30| Stinger RoadKill|Tune,Exhaust,Whipple?
WowTechnologies is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2014, 09:14 PM   #2 (permalink)
 
Harblar's Avatar
Full Access Member

 
Join Date: Oct 2012
Location: Aberdeen, SD
Age: 36
Posts: 459
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
I had this same exact issue about a month ago. My truck had been sitting outside at the airport for a week and a half while I was gone in a trip. Came back and the POS aftermarket security alarm I have had drained the battery to nothing.... In a week and a half! Anyway, finally got it charged enough to crank and then let it sit running for half an hour. When I got in and started the drive home I noticed something didn't seem quite right. Sounded wrong at low speeds and didn't want to accelerate like normal. Pop up the gear indicator (since that always hides itself after a dead battery) and sure as hell stuck in 5th. Got home (only 5 mile drive) and tried putting it into reverse and noticed a lurch/clunk. Turned it off and back on. Still stuck in 5th and lurching when shifting into reverse. Was slightly concerned, but figured the tranny must be partially frozen up since it'd been sitting in -10 degree weather for over a week. Let it sit in the heated garage over night and the next morning everything worked normal. Never occurred to me that it was an electrical issue all along.


__________________
Ordered: 11-05-2012 - Built: 12-07-2012 -Drove Home: 12-20-2012 - First Use as a Zombie Assault Vehicle/Weapons Platform: TBD
Truck: 2013 Ford Raptor Scab, Tuxedo Black, 801A, Moonroof, Tailgate Step
Mods To Date: Project Blackened
Harblar is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2014, 08:42 AM   #3 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Mar 2014
Location: Lafayette, LA
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
I knew somebody else had experienced this. There are postings on the web with other owners having this problem. Apparently there is a TSB for this that was released in 8/13 to fix this. Google "dead battery ford f150 locked in 5th gear"


__________________
2014 Raptor SuperCrew | Tuxedo SE | Nathan Air Chime K5LA's Train Horn |
Focal FPS 4160 4 Ch. Amp| Focal FPS 1500| Focal FPS 1500 Sub-Woofer Amp|
Mosconi 6-8 DSP|(4) Focal K2 Power 165 KRXS| Alpine SWR-T10 Subwoofer|
ReTrax Pro| Bed Rug| Huper Optik 30| Stinger RoadKill|Tune,Exhaust,Whipple?
WowTechnologies is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Tags
2014 raptor, auto start, battery, transmission

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dead battery and key doesn't work??? Temple Ford Raptor Problems and Questions Forum 12 10-16-2014 11:15 AM
Dead battery already? J0shM1lls Ford Raptor Problems and Questions Forum 92 05-30-2013 05:02 PM
11 months old and a dead battery already...WTF?! Reptar Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1] 27 01-20-2013 10:17 PM
Dead Battery BIRDMAN Ford Raptor Problems and Questions Forum 13 11-18-2011 02:41 PM
Dead Battery 65SC Ford Raptor Problems and Questions Forum 10 11-17-2011 05:55 PM



GM Truck Forum
Chevy Tahoe Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Tahoe Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Land Rover Forum
Scion FR-S Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum