Go Back   FORD RAPTOR FORUM - Ford SVT Raptor Forums - Ford Raptor > Ford Raptor Forums - General Information > Ford Raptor Problems and Questions Forum
Become a Supporting Member         Become a Supporting Vendor

Register to remove these ads.


Ford Raptor Problems and Questions Forum

Speed sensor replacement questions


This is a discussion on Speed sensor replacement questions within the Ford Raptor Problems and Questions Forum forums, part of the Ford Raptor Forums - General Information category!
My speedo was going out intermittently causing the transmission to shift irrationally and stay stuck in first gear. After some ...


User Tag List

Like Tree1Likes
  • 1 Post By ngc414

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-30-2015, 03:44 PM   #1 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default Speed sensor replacement questions
My speedo was going out intermittently causing the transmission to shift irrationally and stay stuck in first gear.
After some research I decided to replace the speed sensor on the rear differential.
The only sensor I see on the rear diff has on bolt holding it and connects in the side of the diff.
I went to pull it out and felt resistance. It appears there are 2 wires that went into the sensor and the broke when I pulled it off.
So I removed the cover and see that the two wires go into side of the gears.
The sensor I was given from the parts store does not have any wires.
I will post some pictures if anyone can lead me to the correct part number and way to fix this. It appears at this point I will need to remove the gears from the differential.




ngc414 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2015, 05:14 PM   #2 (permalink)
 
cups's Avatar
FRF Supporting Member


 
Join Date: Feb 2011
Location: Fair Oaks, CA U.S.S.A.
Posts: 1,489
Mentioned: 69 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
I just went thru this. The dealership did the work. I believe the speed sensor is in the Trans. They dropped the transmission and replace a wire harness. I believe it had 3 separate pieces of which the speed sensor was one.

Not being very knowledgable on such things, but sounds like you tearing into the rear end locker.
cups is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2015, 05:46 PM   #3 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Thanks for the response.. All the info I have found shows the speed sensor in the rear end. I disconnected it and started the truck and drove it up the driveway and the speedo did not work which lead me to believe that it was linked to the speedo. I could be wrong. At this point it looks like I need to pull the rear end gears out either way


Sent from my iPhone using Tapatalk
cups likes this.
ngc414 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2015, 04:55 PM   #4 (permalink)
 
kelevra's Avatar
Junior Member

 
Join Date: Dec 2015
Location: Fort Saskatchewan AB, Canada
Posts: 10
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
What year is your truck? The 2010 I have on the hoist has 4 wheel speed sensors and the wires going into the diff are for the electric locker. It sounds like one of your wheel speed sensors is giving up the ghost. If you have access to some form of scanner that lets you monitor your ABS system, you should be able to pinpoint which one.


QUOTE=ngc414;932012]Thanks for the response.. All the info I have found shows the speed sensor in the rear end. I disconnected it and started the truck and drove it up the driveway and the speedo did not work which lead me to believe that it was linked to the speedo. I could be wrong. At this point it looks like I need to pull the rear end gears out either way


Sent from my iPhone using Tapatalk[/QUOTE]


__________________
Shelby Canada West
#116 8818-111St
Fort Saskatchewan, Alberta
T8L3T4
(780) 998-3911
kelevra is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
O2 Sensor jrivera1041 Ford Raptor Problems and Questions Forum 5 03-20-2016 12:09 AM
Brake pad sensor dawing Ford Raptor Maintenance Forum 4 01-09-2015 08:43 PM
Vehicle Speed Sensor SVT 4x4 Ford Raptor Problems and Questions Forum 2 10-12-2014 05:26 PM
Freak Accident or Weakness Found? Wheel Speed Sensor... BigJ Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1] 70 08-28-2014 11:20 AM
ADD Wheel Speed Sensor Shields Installed (with pics!) BigJ Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1] 6 01-24-2014 05:46 PM



GM Truck Forum
Chevy Tahoe Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Tahoe Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Land Rover Forum
Scion FR-S Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum