Go Back   FORD RAPTOR FORUM - Ford SVT Raptor Forums - Ford Raptor > GEN 2 (2017+) Ford F-150 Raptor Forums > Ford Raptor Engine Discussion and Performance Mods - 3.5 Liter EcoBoost V6 [GEN 2]
Become a Supporting Member         Become a Supporting Vendor

Register to remove these ads.


Ford Raptor Engine Discussion and Performance Mods - 3.5 Liter EcoBoost V6 [GEN 2]

Whipple Stage 1 Kit Feedback Thread!


This is a discussion on Whipple Stage 1 Kit Feedback Thread! within the Ford Raptor Engine Discussion and Performance Mods - 3.5 Liter EcoBoost V6 [GEN 2] forums, part of the GEN 2 (2017+) Ford F-150 Raptor Forums category!
...


View Poll Results: Feedback on Whipple Tune
Love It 10 25.00%
Still Testing 2 5.00%
Unsure 2 5.00%
I'm just here to watch... 27 67.50%
Multiple Choice Poll. Voters: 40. You may not vote on this poll

User Tag List

Like Tree350Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2018, 03:15 PM   #21 (permalink)
 
10SpdsOfFury's Avatar
FRF Supporting Member

 
Join Date: Jul 2017
Location: Jacksonville FL
Posts: 208
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by Sharkus29 View Post
Is it still the same tank of gas that you put octane booster in?
I ran that tank down to under 1/4 and then filled up with fresh 93 from Shell. It hasnít given me the wrench since this morning.




10SpdsOfFury is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 04:55 PM   #22 (permalink)
 
kpg81's Avatar
Full Access Member

 
Join Date: Sep 2017
Location: SoCal
Posts: 233
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by 10SpdsOfFury View Post
I ran that tank down to under 1/4 and then filled up with fresh 93 from Shell. It hasnít given me the wrench since this morning.
I bet it's that octane booster causing all the issues
10SpdsOfFury likes this.
kpg81 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 05:33 PM   #23 (permalink)
 
Toadster's Avatar
FRF Supporting Member


 
Join Date: Jul 2016
Location: Folsom, CA
Age: 47
Posts: 1,032
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Originally Posted by 10SpdsOfFury View Post
Well on my way to get breakfast this cold morning I hadnít gone past 1/4 throttle and when I pushed it to 1/3 throttle it threw a wrench code P130D. Searching the Internet it says Knock issues but the ford Pass app says different.





I did search the forum for that code and got no results, anyone have any ideas? Also I was wondering if itís true we canít flash back to stock?







Edit: I cleared the code and drove around a bit and it came back on and cleared it again, If it comes on again i will take it to the dealer. I did however at low speeds under acceleration hear a ticking noise which sounded like it was coming from the axle but doesn't do it all the time. I have this nagging feeling I am gonna be " that guy" that has all the issues.SMH



I also Decided to do a data capture so see what the motor is doing and does anyone know what the Knock numbers mean?? With the other plugs it only went up to .9-1.5 but this morning it was showing 5.9?


I got that error once - loose cable under the hood


Sent from my iPhone using Tapatalk
10SpdsOfFury likes this.


Toadster is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 07:22 PM   #24 (permalink)
 
Sharkus29's Avatar
Full Access Member

 
Join Date: May 2014
Location: Kickin it in Canada!
Age: 27
Posts: 106
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by 10SpdsOfFury View Post
I ran that tank down to under 1/4 and then filled up with fresh 93 from Shell. It hasnít given me the wrench since this morning.
I would be willing to bet the octane booster had something to do with it. I put some in one of my turbo'd vehicles once and it hated it. The car ran like shit
10SpdsOfFury likes this.
Sharkus29 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 11:24 PM   #25 (permalink)
 
kpg81's Avatar
Full Access Member

 
Join Date: Sep 2017
Location: SoCal
Posts: 233
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Got my truck back with the intercooler installed finally, along with new Methods and 37s !

Truck still straight up hauls ass vs stock. I never want to drive it stock again. With 37s I'd whoop ass all over a stock Raptor for sure !
kpg81 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2018, 11:39 PM   #26 (permalink)
 
10SpdsOfFury's Avatar
FRF Supporting Member

 
Join Date: Jul 2017
Location: Jacksonville FL
Posts: 208
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Thanks for all the responses, so far no more lights. The only other thing I noticed was the truck not downshifting the way it should, I have nailed it a few times and instead of dropping down to the appropriate gear it just pulled the one it was in. I nailed it one time at 70 and it went to 7th at 2k and pulled from there, as you already know 6th will pull past 106mph so not sure why it didnít downshift. Itís Still a beast. 👍
Toadster likes this.
10SpdsOfFury is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2018, 02:23 AM   #27 (permalink)
Full Access Member

 
Join Date: Jun 2017
Age: 42
Posts: 144
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by 10SpdsOfFury View Post
I ran that tank down to under 1/4 and then filled up with fresh 93 from Shell. It hasnít given me the wrench since this morning.

Remember 10 points of octane is 1 octane and the can may only be good for 12 gallons or whatever it says. If it says treats 12-20 gallons and raises octane up to 20 points, that means one can will raise 12 gallons 2 octane, not much. Octane booster is HARD on plugs.

After looking at your data logs you had low octane. If this ever happens to someone again, a 5 gallon container of Toluene from Sherwin Williams, $25 retail, is 114 octane and that stuff actually has more energy than gasoline itself, octane booster does not.

Glad she is running well again and I am glad you posted this! Now we all know what to expect when we are out on the road near empty and that one station is out of premium...

I now fill up at 1/2 tank.


Sent from my iPhone using Tapatalk

---------- Post added at 06:23 AM ---------- Previous post was at 06:21 AM ----------

Originally Posted by 10SpdsOfFury View Post
Thanks for all the responses, so far no more lights. The only other thing I noticed was the truck not downshifting the way it should, I have nailed it a few times and instead of dropping down to the appropriate gear it just pulled the one it was in. I nailed it one time at 70 and it went to 7th at 2k and pulled from there, as you already know 6th will pull past 106mph so not sure why it didnít downshift. Itís Still a beast.

Normal mode seems to do that, it drops one or so and grunts it out at times. You still have a Gen 3 Viper worth of torque available above 2700 or so.


Sent from my iPhone using Tapatalk
10SpdsOfFury likes this.
OPT PRIME is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2018, 03:52 AM   #28 (permalink)
 
Sharkus29's Avatar
Full Access Member

 
Join Date: May 2014
Location: Kickin it in Canada!
Age: 27
Posts: 106
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by kpg81 View Post
Got my truck back with the intercooler installed finally, along with new Methods and 37s !

Truck still straight up hauls ass vs stock. I never want to drive it stock again. With 37s I'd whoop ass all over a stock Raptor for sure !
Lets see some pics!

---------- Post added at 12:52 AM ---------- Previous post was at 12:51 AM ----------

Originally Posted by 10SpdsOfFury View Post
Thanks for all the responses, so far no more lights. The only other thing I noticed was the truck not downshifting the way it should, I have nailed it a few times and instead of dropping down to the appropriate gear it just pulled the one it was in. I nailed it one time at 70 and it went to 7th at 2k and pulled from there, as you already know 6th will pull past 106mph so not sure why it didnít downshift. Itís Still a beast. 👍
Are you able to uninstall the tune and re install it? Maybe see what Whipple says as well?
10SpdsOfFury likes this.
Sharkus29 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2018, 01:28 PM   #29 (permalink)
 
Toadster's Avatar
FRF Supporting Member


 
Join Date: Jul 2016
Location: Folsom, CA
Age: 47
Posts: 1,032
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Trans probably has some learning to do as well...


Sent from my iPhone using Tapatalk


Toadster is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2018, 01:28 PM   #30 (permalink)
 
10SpdsOfFury's Avatar
FRF Supporting Member

 
Join Date: Jul 2017
Location: Jacksonville FL
Posts: 208
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by OPT PRIME View Post
Remember 10 points of octane is 1 octane and the can may only be good for 12 gallons or whatever it says. If it says treats 12-20 gallons and raises octane up to 20 points, that means one can will raise 12 gallons 2 octane, not much. Octane booster is HARD on plugs.

After looking at your data logs you had low octane. If this ever happens to someone again, a 5 gallon container of Toluene from Sherwin Williams, $25 retail, is 114 octane and that stuff actually has more energy than gasoline itself, octane booster does not.

Glad she is running well again and I am glad you posted this! Now we all know what to expect when we are out on the road near empty and that one station is out of premium...

I now fill up at 1/2 tank.


Sent from my iPhone using Tapatalk

---------- Post added at 06:23 AM ---------- Previous post was at 06:21 AM ----------




Normal mode seems to do that, it drops one or so and grunts it out at times. You still have a Gen 3 Viper worth of torque available above 2700 or so.


Sent from my iPhone using Tapatalk
I always had Shell 93 in it since day 1 and never normally run it below 1/2 and did that just to get the octane booster out.

What numbers in the data should I pay attention to so I know when itís pinging/Knocking and what is normal vs Problem?
10SpdsOfFury is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Tags
dyno, performance, stage 1, tune, whipple

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stage 3 whipple build. Livernois Motorsports Livernois Motorsports 11 12-20-2017 09:27 PM
Whipple stage 1 ? Msb.19d Ford Raptor Engine Discussion and Performance Mods - 3.5 Liter EcoBoost V6 [GEN 2] 27 10-17-2017 03:20 PM
Opinions:. Whipple stage I pinoybruin Ford Raptor Engine Discussion and Performance Mods - 3.5 Liter EcoBoost V6 [GEN 2] 51 07-21-2017 02:30 AM
New Owner Ruby Red stage 2 whipple B3as7808 New Member Check-In 6 06-24-2017 11:57 PM
is there a site feedback thread? Toadster Ford F-150 Raptor General Discussions [GEN 2] 8 03-04-2017 01:55 PM



GM Truck Forum
Chevy Tahoe Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Tahoe Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Land Rover Forum
Scion FR-S Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum