Go Back   FORD RAPTOR FORUM - Ford SVT Raptor Forums - Ford Raptor > GEN 1 (2010-2014) Ford SVT Raptor Forums > Ford Raptor Audio/Video/Electronics Forum [GEN 1]
Become a Supporting Member         Become a Supporting Vendor

Register to remove these ads.


Ford Raptor Audio/Video/Electronics Forum [GEN 1]

2012 nav aftermarket upgrade


This is a discussion on 2012 nav aftermarket upgrade within the Ford Raptor Audio/Video/Electronics Forum [GEN 1] forums, part of the GEN 1 (2010-2014) Ford SVT Raptor Forums category!
Looking great guys! Do you lose the steering wheel buttons when going to an aftermarket NAV/radio system?...


User Tag List

Like Tree1Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-08-2018, 01:05 PM   #21 (permalink)
 
Cayman150's Avatar
Junior Member

 
Join Date: May 2018
Location: Cayman
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Looking great guys!

Do you lose the steering wheel buttons when going to an aftermarket NAV/radio system?




Cayman150 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2018, 01:19 PM   #22 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: May 2018
Age: 27
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Originally Posted by Cayman150 View Post
Looking great guys!

Do you lose the steering wheel buttons when going to an aftermarket NAV/radio system?
You will if you don't use an iDataLink Maestro RR unit. It allows you to maintain all factory functionality but you will lose your front camera until you replace it with an analog one with a RCA connection. I ended up getting an aftermarket backup camera but two others in this thread got their oem ones to work.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Ol'cank is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 09:43 PM   #23 (permalink)
Member

 
Join Date: Mar 2018
Location: San Antonio
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Did the iData link also provide the data does the gauges and tire pressure?


Sent from my iPhone using Tapatalk
djscoutmaster is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2018, 09:47 PM   #24 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: May 2018
Age: 27
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Yes if you either plug it into the odb2 port or wire it in. I just plugged it in.
Originally Posted by djscoutmaster View Post
Did the iData link also provide the data does the gauges and tire pressure?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Ol'cank is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 09:30 PM   #25 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Jul 2018
Age: 33
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Hi Folks,

I used your information to order items for my 2012 King Ranch... I ran into a tiny bit of an issue...

I purchased a Kenwood Excelon DMX905S Head Unit
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

and attempted to use the Best Kits 540 kit
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

Unfortunately, even after cutting the plastic bar out of my dash, I'm still about 1/4" too low??

Because the factory Nav is mounted so high, the factory U Nuts don't line up and offer me a way to secure the HU...

I've been searching and searching and can't seem to find a solution. Here are some photos for reference.. I'd appreciate someone point me and say "hey stupid, that's what you missed"

Thanks :p
Attached Thumbnails
img_4069.jpg   img_4070.jpg   img_4068.jpg  


Last edited by jchargu3; 07-01-2018 at 09:46 PM.
jchargu3 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 09:34 PM   #26 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: May 2018
Age: 27
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Originally Posted by jchargu3 View Post
Hi Folks,

I used your information to order items for my 2012 King Ranch... I ran into a tiny bit of an issue...

I purchased a Kenwood Excelon DMX905S Head Unit
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

and attempted to use the Best Kits 540 kit
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

Unfortunately, even after cutting the plastic bar out of my dash, I'm still about 1/4" too low??

Because the factory Nav is mounted so high, the factory U Nuts don't line up and offer me a way to secure the HU...

I've been searching and searching and can't seem to find a solution. Here are some photos for reference.. I'd appreciate someone point me and say "hey stupid, that's what you missed"

Thanks

https://imgur.com/gallery/z6b1MlQ
I had to drill new holes in my mount kit. I ended up using some generic one from Walmart because it ended up having more meat on it to play with.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Ol'cank is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 09:49 PM   #27 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Jul 2018
Age: 33
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Originally Posted by Ol'cank View Post
I had to drill new holes in my mount kit. I ended up using some generic one from Walmart because it ended up having more meat on it to play with.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk


Thanks Ol'Crank.

That was another thought, to drill new holes. I still feel like the Hu has to be a tad higher to look proper in the opening


I guess tomorrow after work before the mosquito's are ravenous, I'll take another stab at it.
jchargu3 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2018, 09:54 PM   #28 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: May 2018
Age: 27
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
Originally Posted by jchargu3 View Post
Thanks Ol'Crank.

That was another thought, to drill new holes. I still feel like the Hu has to be a tad higher to look proper in the opening


I guess tomorrow after work before the mosquito's are ravenous, I'll take another stab at it.
It was very much a heavy trial and error thing for me. I gave up a few times before I finally got it to a point I was okay with it. My gap is still a little large on the top but it's unnoticeable for the most part so I left it before I started ripping my hair out.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Ol'cank is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2018, 08:07 PM   #29 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: Jul 2018
Age: 33
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

Default
Ol'Crank, Did you ever get your reverse camera to work?

I finally have the HU in, reverse is the ONLY thing that doesnt work. It triggers properly but I get nothing viewed on screen
jchargu3 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2018, 10:02 PM   #30 (permalink)
Junior Member

 
Join Date: May 2018
Age: 27
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)

(Thread Starter)
Default
I didn't. I just bought one of the ones that bolts on to your license plate. I plan on trying again when I get a new front camera.
Originally Posted by jchargu3 View Post
Ol'Crank, Did you ever get your reverse camera to work?

I finally have the HU in, reverse is the ONLY thing that doesnt work. It triggers properly but I get nothing viewed on screen
Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Ol'cank is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Tags
aftermarket, gen 1, nav system

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrade from 2012 Nav to 2014 OEM? WareWolf Ford Raptor Audio/Video/Electronics Forum [GEN 1] 6 12-04-2015 10:42 PM
2012 Radio/media cluster upgrade/conversion Palerider Ford Raptor Audio/Video/Electronics Forum [GEN 1] 23 03-08-2015 06:17 AM
Are you going to upgrade to a Gen 2? Kenneth Ford SVT Raptor General Discussions [GEN 1] 97 01-24-2015 11:38 AM
DIRTFEST 2012 at Speedworld January 21, 2012 - Surprise, AZ RaceSpeedworld Upcoming Expedition Announcements and Planning 0 01-18-2012 12:01 PM
First Upgrade? Talon New Member Check-In 44 07-17-2011 11:05 PM



GM Truck Forum
Chevy Tahoe Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Tahoe Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Land Rover Forum
Scion FR-S Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum